Prieš metus vilnietis Nikolas Oženka atidarė pirmąją vietą Lietuvoje, galinčią pasigirti ypatingomis „Gozney Dome“ krosnimis picai – net išskirtiniams Europos restoranams tuo metu jos buvo nepasiekiama svajonė.
Tąkart vilniečius į neapolietiškos picos studiją ant ratų kvietęs jaunuolis šią savaitę Vilniaus senamiestyje atveria pirmojo nuosavo itališko restorano-picerijos „Flying Tomato Pizza“ duris.
Pradžioje – svajonė turėti furgonėlį
Gimęs ūkininkų šeimoje, todėl labai darbščiu užaugęs Nikolas – ambicingumo, užsispyrimo, veržlios lyderystės pavyzdys. Siekti savo tikslų nuo pat vaikystės Nikolą motyvavo didžiausia jo svajonė – teikti žmonėms džiaugsmą.
„Labai mėgstu laimingus žmones ir visada norėjau besišypsančių žmonių matyti kuo daugiau. Tačiau tik prieš keletą metų, atradęs savo tikrąjį pašaukimą, supratau, kad teikti džiaugsmą žmonėms noriu gamindamas. Ir ne kažką kita, o tikras neapolietiškas picas, su kruopščiai išieškotomis tešlos brandinimo receptūromis ir ingredientų kombinacijomis“, – sako N. Oženka.
Iš pradžių Nikolas stebino draugų kompaniją reguliariai organizuodamas picos vakarėlius, vėliau daug mokėsi, domėjosi ir studijavo savarankiškai.
„Norėjau sužinoti visas paslaptis apie gamybą ir ingredientus, bendravau su klestinčių picerijų bei restoranų savininkais užsienyje – smalsavau, kaip jiems pavyko. Geriausiai įsiminta pamoka iš pizzaiolo (profesionalus picų šefas) Gennaro – restoranų savininko Puglia mieste ir picos tėvyne laikomame Neapolyje. Gaminti reikia su meile, be jos net patys geriausi įgūdžiai beverčiai. Būtent šia pamoka kasdien vadovaujuosi jau kiek daugiau nei metus kepdamas neapolietiškas picas savo paties rankomis įrengtame furgonėlyje. Tikiu, kad būtent todėl, kad viską darome su išskirtine meile, mums pavyksta iš klientų jos gauti atgal“, – sako šefas.
Furgonėlis išaugo į restoraną
Per metus neapolietiškos picos mylėtojų bendruomenė Vilniuje užaugo, todėl jai burtis prireikė didesnių namų, nei furgonėlis.
„Kai pamačiau, kad žmonės džiaugiasi mūsų picomis, mano svajonė turėti furgonėlį, išaugo iki svajonės burti neapolietiškos picos ir itališko maisto mylėtojų bendruomenę restorane. Labai norėjau vietos, kuri nebūtų taip priklausoma nuo oro sąlygų, kaip furgonėlis, ir į kurią visada būtų gera užsukti ne tik skaniai pavalgyti, bet ir tiesiog pasilabinti, pasikalbėti apie dienos nuotykius, nes žinotum, kad ten rasi draugiškų, savų žmonių ir būsi priimtas toks, koks esi ir jautiesi tą dieną. Būtent į tokią vietą visus vilniečius ir miesto svečius, liudyti išsipildančios mano svajonės, kviečiu jau šį penktadienį“, – džiaugiasi Nikolas.
Ypatingi ingredientai, išskirtinis sūris ir vardiniai patiekalai
Vienas ryškiausių naujos maisto vietos išskirtinumų – ypatinga ingredientų selekcija.
„Neapolietiškos picos turtingos savo ingredientais, o itališki patiekalai – savo skoniais, todėl kėliau sau tikslą – restorane gaminti tik iš rinktinių produktų. Daug keliavau, išbandžiau daug restoranų, susipažinau su ūkiais ir gamintojais, teko daug dirbti, bet esu užtikrintas – patiekalus gaminsime iš išskirtinių ingredientų. Jie į „Flying Tomato Pizza“ atkeliaus iš pačios Italijos. Itališkus ingredientus receptuose derinsiu su lietuviškų produktų selekcija, nes stipriai palaikau vietos ūkius. Gerai picai būtinas geras sūris – didžiuojuosi atrastomis rūšimis, kuriomis gardinsime patiekalus“, – sako restorano šefas.
Restorano įkūrėjo tikslas – ne tik kiekvienam čia, Vilniuje, suteikti galimybę paragauti kokybiškų itališkos virtuvės skonių, bet ir nustebinti ypatingais vardiniais patiekalais.
„Ruošime ne tik klasikinius patiekalus, skonio receptoriams turėsime ir staigmenų. Mūsų vardinė pica jau spėjo tapti vizitine furgonėlio kortele, todėl picerijoje-restorane specialųjį patiekalų sąrašą plėsime. Vardinę picą papildys pasta, gnocchi (itališki bulvių virtinukai), kokteilis ir desertas. Norintys paragauti keptų gnocchi iš violetinių bulvių ar pabandyti atspėti slaptas mūsų unikalių padažų sudėtis, meniu pavadinimuose ieškokite „Flying Tomato Pizza“ žymėjimo“, – atskleidžia N. Oženka.